Naszło mnie dziś na coś słodkiego. Ale, że leniuch ze mnie straszny od rana pomyślałam o czymś megaszybkim. Tak oto powstały babeczki bananowe czy też inaczej muffiny bananowe. Ekspresowe, mięciutkie, smakowite. Z lekką nutą czekolady. Ot takie babeczki do kawki czy na słodkie śniadanie. A jakby wpadli do Was znajomi z niezapowiedzianą wizytą – szybko możecie przygotować coś pysznego.

Muffiny to bardzo popularne wypieki głównie w krajach anglosaskich. Od kilku lat królują także w polskich cukierniach i kuchniach. Jednak pierwsze wypieki znane jako muffiny wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy dziś. Historia tych wypieków ma swój początek w kuchniach wiktoriańskich. Ich głównymi składnikami były: chleb z poprzeniego dnia, resztki masy na ciasto i gotowane ziemniaki. Był to pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby w angielskich domach. Powstałe ciasto smażyło się na dużej tafli – muffiny wychodziły miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wyglądały jednak inaczej niż te znane nam dziś. Miały kształt placków a nie ślicznych babeczek. Skąd więc ich dzisiejszy kształt? To zasługa Amerykanów, którzy od zawsze piekli swoje muffiny w pojedynczych małych foremkach, nadając im kształt małych ciast i babeczek. Przenieśmy się więc do Ameryki i zróbmy lekkie i delikatne muffiny bananowe.


Babeczki bananowe – przepis

Składniki:

150 g masła
120 g cukru lub ksylitolu
160 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżka kakao
2 banany
płatki czekoladowe lub 2 łyżki startej czekolady
łyżeczka soku z cytryny

babeczkibananowe

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka i łączymy składniki. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i dodajemy do masy,  mieszamy łyżką do połączenia składników. 1 banana obieramy i rozcieramy widelcem w osobnej miseczce. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dorzucamy czekoladę.

Do foremek rozkładamy ciasto do 3/4 wysokości (polecam użycie foremek silikonowych lub jednorazowych papilotek, papilotki miękkie ustawiamy w foremce do muffinów). Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.

Babeczki bananowe pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Drugiego banana obieramy, kroimy w plasterki i zalewamy łyżeczką soku z cytryny, aby banan nie ściemniał. Na każdą babeczkę kładziemy plasterek banana – dla dekoracji i smaku.

Pyszne babeczki bananowe gotowe w niecałe pół godziny. W sam raz dla niespodziewanych gości lub do porannej kawki. Nie wiem co na nie powiedzą Amerykanie ale to taka moja wersja muffinów w stylu amerykańskim.

Smacznego.