Moda na zabawy w Halloween zagościła już chyba w Polsce na stałe. Na moim osiedlu co rok dzieciaki chodzą po domach w przebraniach, sąsiedzi rozstawiają dyniowe dekoracje. No więc skoro jest okazja do zabawy – to bawmy się. Dziś kolejna propozycja na halloweenowe przysmaki – czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem strojnie udekorowane specjalnie na Halloween. Przepis sprawdzony, teraz pozostaje czekać do następnej soboty i na hasło „Cukierek albo psikus” podaruję dzieciakom takie właśnie tematyczne łakocie. Dekoracje na Halloween zakupiłam m.in. w sklepie internetowym partybudziki.pl.

Składniki na około 12 babeczek:

ciasto:
110 g masła
110 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
60 ml mleka
60 ml śmietany kremówki 30%

krem:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
250 g serka kremowego np. mascarpone

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno dwa jajka. Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką/szpatułką. Foremki do muffinek, najlepiej wraz z papilotkami, wypełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z parującą wodą. Kremowy serek ubijamy, dodajemy cukier i czekoladę.

Babeczki po wystudzeniu układamy w dekoracyjnych papilotkach (u mnie specjalnie na Halloween papilotki z kościotrupami), odkrawamy górę babeczek i je kruszmy na piasek, przy pomocy worka cukierniczego i końcówki z gwiazdką nakładamy na babeczki krem. Babeczkowym piaskiem posypujemy krem. Dekorujemy halloweenowo – u mnie cukrowe kosteczki i „ręka kościotrupa”. Dekoracje możemy wykonać dowolne – zobaczcie ofertę sklepu partybudziki.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo dekoracji do babeczek i nie tylko.

Babeczki kościotrupy super sprawdzą się na przyjęcie halloweenowe lub jako słodycz dla dzieciaków chodzących ostatnio dość często w to święto po osiedlu.

Smacznego.