Wystarczy jeden prosty przepis lekko zmodyfikować i może stać się zupełnie nowym, pięknym deserem. Takie babeczki-kwiatuszki to nie tylko śliczna dekoracja naszego stołu ze słodkościami ale też znakomita zabawa dla rodziców i dzieci. Samodzielne dekorowanie upieczonych przez dorosłych babeczek to super frajda dla najmłodszych.

Babeczki-kwiatuszki – przepis

Składniki:

składniki na babeczki czekoladowe
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30%
4 łyżki cukru
drażetki m&ms lub lentilki
pianki marshmallows

Wykonanie:

Babeczki pieczemy według przepisu na babeczki czekoladowe lub wg dowolnego przepisu na muffinki.

Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie serek mascarpone.

Pianki marshmallows (najlepiej jak są całe białe) pociąć w plasterki (stworzą płatki naszych kwiatuszków).

Upieczone babeczki wystudzić i ułożyć na talerzu. Krem umieścić z szprycy cukierniczej lub rękawie (lub zwykłym woreczku foliowym) i nanieść go na babeczki ruchem kołowym, aby pokrył powierzchnię babeczki.

Na środku babeczki położyć drażetkę, a dookoła piankowe płatki.

Babeczki można przechowywać do 3 dni w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.

Smacznego.