Święta za pasem. Wiosna aż wyrywa się do życia. Skoro wiosna czas na kilka przepisów świątecznych ale też takich na co dzień, ale lżejszych od tych ciężkich potraw zimowych. Babeczki waniliowe to według mnie konieczność na wielkanocnym stole. Do koszyczka, na stół. Ale babeczki to też świetna słodka przekąska do popołudniowej kawy i smakołyk dla gości na imprezie. Kto nie lubi babeczek, ręka w górę? No dobrze, pewnie są miłośnicy innych delicji, ale ta propozycja być może i Wam przypadnie do gustu. Dziś proponuję babeczki waniliowe przygotowane z ciasta magdalenkowego.

Klasyczne francuskie magdalenki są w kształcie małych muszelek, są lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Mają maślano-cytrynowy smak. Mój przepis to babeczki maślano-cytrynowe z dodatkiem wanilii w kształcie minibabeczek. Pachnące, mięciutkie i wilgotne. Idealne do kawy lub herbaty. Miłe popołudnie zapewnione. A robi się je ekspresowo. Przed nami Wielkanoc – takie szybkie i proste babeczki będą idealne na świąteczny stół.

Babeczki waniliowe – przepis

Składniki na 8 sztuk:

3 jajka
100 g cukru
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
skórka otarta z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
cukier puder

Wykonanie:

Masło musimy rozpuścić i ostudzić. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Dodajemy ostudzone masło oraz skórkę cytrynową i pastę waniliową. Ciasto przekładamy do foremek – polecam małe silikonowe foremki w kształcie babek wielkanocnych. Pieczemy ok. 12-15 min. w 200 stopniach do lekkiego zarumienienia.

Babczeki waniliowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Możemy je także oblać polewą czekoladą lub udekorować w dowolny sposób. Idealnie sprawdzą się do wielkanocnego koszyczka.

Smacznego.