Czekoladę mogę jeść zawsze i w każdej ilości. Babka czekoladowo-orzechowa z nutką pomarańczy to doskonałe ciasto na zły humor i lekarstwo na każde zło. Gdy mam gorszy dzień albo ochotę na coś wyjątkowego wracam do tego przepisu. Ciasto robi się szybko. Ma bardzo wyczuwalny smak orzechów laskowych, jest lekkie jak chmurka, słodkie a jednak nie przytłaczające słodkością (no dobra, może trochę :)).

Babka czekoladowo-orzechowa – przepis

Składniki:

120 g  margaryny lub masła
5 jajek
200 g cukru
150 g nutelli lub innego kremu orzechowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (mogą być razem ze skórką) / zamiennie orzechy włoskie
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 pomarańczy

opcjonalnie: duża łyżka dżemu/konfitury pomarańczowej

dodatkowo:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Wykonanie:

Margarynę/masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dobrze razem utrzeć. Żółtka oddzielić od białek i dodać do margaryny z cukrem. Ucierać dalej. Dodać krem orzechowy i opcjonalnie dżem pomarańczowy. Sypkie składniki przesiać razem i dodać do masy.

Masę przełożyć do dużej miski. Dodać orzechy i skórkę pomarańczy.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Delikatnie dodać do masy i wmieszać.

Foremkę na babkę natłuścić i obsypać bułką tartą (ja korzystam z foremek silikonowych i bardzo polecam, nie trzeba natłuszczać). Wlać ciasto.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 60-70 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ciasto dobrze wystudzić.

Masło rozpuszczamy w garnku. Czekoladę musimy połamać na mniejsze kawałki lub posiekać i dodać do gorącego masła. Zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Dekorujemy ciasto polewą czekoladową. Babka czekoladowo-orzechowa gotowa do podania gościom lub do samodzielnego spałaszowania do mocnej gorzkiej kawy :)

Smacznego.