Barszcz czerwony – podstawa każdej Wigilii. Idealny do uszek, pierogów, krokietów. Smaczny nie tylko od święta, ale też na co dzień. Przygotowanie idealnego barszczu wigilijnego wymaga trochę zachodu i aby był naprawdę dobry, klarowny i miał piękny kolor trzeba koło niego trochę „pochodzić”. Ale jest to warte poświęconego czasu. Mój barszcz nie jest typowo postny, gdyż gotowany jest na mięsie. Możecie pominąć mięso i dodać więcej jarzyn.

Barszcz czerwony – przepis

Składniki:

300 g wołowiny z kością
100 g wieprzowiny z kością
pęczek włoszczyzny
1 kg  buraków
1-2 szklanki zakwasu buraczanego
garść suszonych grzybów
sok z cytryny
sól
cukier
pieprz
listek laurowy

Wykonanie:

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Zawrzeć, zmniejszyć maksymalnie ogień, zebrać szumowiny z wierzchu wywaru. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i dodać do wywaru razem z listkiem laurowym. Grzyby namoczyć przez minimum 2 godziny i wraz z wodą wlać do wywaru.

Buraki wyszorować szczotką, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (od godziny do dwóch w zależności od wielkości buraków). Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce.

Ugotowany wywar z mięsa przecedzić, zalać nim utarte buraki i zagotować (od razu po zagotowaniu zdjąć z kuchenki). Pozostawić do przestygnięcia, a następnie odcedzić.

Otrzymany barszcz połączyć z zakwasem buraczanym, zakwasić cytryną (w zależności od tego ile dodamy zakwasu taka będzie kwaśność samego barszczu). Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Barszcz czerwony najlepiej odstawić na noc w zimne miejsce i podawać w kolejnym dniu po podgrzaniu. Należy uważać, aby ponownie barszczu nie zagotować.

Smacznego.