Zawsze się oszukuję, że jak w przekąsce główną rolę grają warzywa to przekąska jest zdrowa 😀 Wiem, smażone nigdy nie jest zdrowe. No, ale jest pyszne. Szczególnie na imprezie, gdzie w większości przypadków tłusty podkład powoduje, że rano nie budzimy się w wielkim bólem głowy. Jedna z przekąsek, która ostatnio robiła nam za obiad to brokuły w cieście. Według mnie świetna i ładna przekąska na każdą imprezę. Co Wy na to?

Brokuły w cieście – przepis

Składniki:

1 brokuł
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia

Wykonanie:

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko i przyprawy i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.

Brokuła dzielimy na małe różyczki. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy brokuła bardzo krótko – jakieś 2-3 minuty. Odsączamy i studzimy.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w cieście naleśnikowym trzymając za nóżkę (pozostaje bez ciasta – da ładny efekt wizualny). Smażymy na złoty kolor.

Brokuły w cieście po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy w towarzystwie dowolnych sosów/dipów. Raczej na ciepło, chociaż są też dobre po ostygnięciu. Idealne do piwa czy wina, a także do mocniejszych trunków. Polecam na każdą imprezę.

Smacznego.