Brokuły w cieście
Zawsze się oszukuję, że jak w przekąsce główną rolę grają warzywa to przekąska jest zdrowa 😀 Wiem, smażone nigdy nie jest zdrowe. No, ale jest pyszne. Szczególnie na imprezie, gdzie w większości przypadków tłusty podkład powoduje, że rano nie budzimy się w wielkim bólem głowy. Jedna z przekąsek, która ostatnio robiła nam za obiad to brokuły w cieście. Według mnie świetna i ładna przekąska na każdą imprezę. Co Wy na to?
Brokuły w cieście – przepis
Składniki:
1 brokuł
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko i przyprawy i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.
Brokuła dzielimy na małe różyczki. W osolonej wrzącej wodzie gotujemy brokuła bardzo krótko – jakieś 2-3 minuty. Odsączamy i studzimy.
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w cieście naleśnikowym trzymając za nóżkę (pozostaje bez ciasta – da ładny efekt wizualny). Smażymy na złoty kolor.
Brokuły w cieście po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy w towarzystwie dowolnych sosów/dipów. Raczej na ciepło, chociaż są też dobre po ostygnięciu. Idealne do piwa czy wina, a także do mocniejszych trunków. Polecam na każdą imprezę.
Smacznego.
A jaki dip byś poleciła i czy bez żadnego sosu też będą smakować dobrze? Dzięki!
Ja najbardziej lubię sos czosnkowy, taki domowy
Witam,
W jaki sposob zanurza sie rozyczki brokula w oleju ? Kazda osobno, zeby nie zanurzyc calosci ? Dziekuje za odpowiedz.
Witaj
Ja wrzucam na gorący olej po kilka sztuk – łapię za nóżkę, zanurzam w cieście i do oleju. Potem wyławiam łyżką i odsączam na papierze
pozdrawiam