Znacie brownie z malinami? Ile przepisów tyle ciast, a każde wystarczy lekko zmodyfikować by powstało coś zupełnie nowego. Dziś na przykład propozycja na znane wszystkim brownie z dość ciekawym zestawieniu z malinami. Do ciasta możecie użyć malin świeżych lub mrożonych. Do ciasta nie dodajemy żadnego spulchniacza typu soda czy proszek do pieczenia. Brownie z zasady jest niewysokie, zbite i lepkie. A do tego pyszne.

Polecam także serduszkowe brownie – idealne na Walentynki.

Brownie z malinami – przepis

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 60%
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 szklanka cukru trzcinowego lub ksylitolu (można dodać mniej)
4 jajka
1 szklanka mąki
6 łyżek dobrej jakości kakao
250 g masła
sól
200 g świeżych malin lub mrożonych wcześniej odmrożonych i odsączonych z nadmiaru soku

browniezmalinami

Wykonanie:

Połamaną na kawałki czekoladę, masło i cukier rozpuścić w rondelku od czasu do czasu mieszając, po całkowitym rozpuszczeniu zdjąć z ognia. Nieco przestudzić. Następnie dodać jajka jedno po drugim i szczyptę soli cały czas miksując masę. Mąkę i kakao przesiać i wmieszać do masy. Dodać połowę malin do masy czekoladowej. Blachę prostokątną 30×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C (bez termoobiegu) i pieczemy ciasto około 40 minut.

W wersji walentynkowej lub gdy chcemy zrobić komuś miłą niespodziankę możemy nasze brownie upieć w formie serduszek (np. w silikonowej foremce z serduszkami). Wtedy nasze brownie z malinami pieczemy nieco krócej – około 25-30 minut.

Brownie z malinami jest ekstremalnie czekoladowe, wilgotne, ciągnące, po prostu idealne, a z dodatkiem lekko kwaskowym malin smak tego ciasta jest niepowtarzalny.

Smacznego.