Lubię na imprezie kanapki. Bo to można wziąć w rękę i szybko spałaszować. Pomysłów na kanapki co nie miara, a nie chcą robić zawsze szynka + ser i dodatki wymyśliłam pyszne połączenie niby delikatnych ale razem bardzo wyrazistych składników. Jedliście kiedyś pieczoną ricottę? Jest wyborna. Odpowiednie dodatki sprawiają, że można ją jeść zarówno na słodko jak i wytrawnie. Dziś na tapecie wytrawna bruschetta z awokado i ricottą. Pyszne i zdrowo bo kremowe awokado to bogactwo składników odżywczych i witamin. Wszystko to okraszone szczypiorkiem, skórką z cytryny i przyprawami i powstają nam super kanapki na imprezę.

Bruschetta z awokado i ricottą – przepis

Składniki:

bagietka
1 awokado
2 opakowania świeżej ricotty
1 cytryna
1 jajko
sól
pieprz
chili
kurkuma
zioła prowansalskie
czarnuszka
olej
szczypiorek

Wykonanie:

Ricottę mieszamy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy po szczypcie przypraw (smakujemy i doprawiamy według własnego uznania). Cytrynę parzymy i ścieramy z niej skórkę. Dodajemy do sera zostawiając trochę do dekoracji. Naczynie do zapiekania smarujemy niewielką ilością oleju. Wkładamy ricottę z przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy minimum 30 minut (ja piekłam około 4o minut, ale mogła jeszcze chwilę posiedzieć w piekarniku).

Awokado obieramy i kroimy na plasterki/kawałki. Bagietkę kroimy na kromki – możemy ją lekko podpiec na grillu lub w piekarniku. Pieczoną ricottę kroimy na kawałki i układamy na bagietce. Na wierzch kładziemy kawałek awokado i posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem, płatkami chili, czarnuszką i skórką z cytryny.

Bruschetta z awokado i ricottą to fajna przekąska na imprezę. Podajemy na ciepło lub na zimno – ciepła grzanka i ser i zimne awokado – najlepsze połączenie.

Smacznego.