Bruschetta z pieczarkami pojawia się na wielu moich przyjęciach. Jest prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu każdemu. Idealna propozycja na przekąskę także dla wegetarian i wegan. Robię ją bardzo często przy okazji spotkań ze znajomymi i każdemu z moich gości zawsze smakuje. Znikają z talerza naprawdę szybko. Pieczarki można przygotować dzień wcześniej, a później tylko zapiec na bułeczkach. Co tu dużo mówić – palce lizać.

Bruschetta z pieczarkami – przepis

Składniki:

bagietka (pszenna lub pełnoziarnista)
łyżka masła
400 g pieczarek
pół cebuli
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
tarta mozzarella lub cheddar
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
natka pietruszki
łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Wykonanie:

Pieczarki pokroić w plasterki (im mniejsze tym ładniej będą wyglądać na grzance). Cebulę posiekać. Na patelki rozpuścić łyżkę masła. Poddusić cebulkę i dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Gdy zmiękną przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do smaku. Natkę posiekać i wymieszać z grzybami.

Bułkę pokroić po skosie w dość grube kromki (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to koniecznie gdyż pieczarki będą dość wilgotne i bułka wciągnie sos).

Mozzarellę lub cheddar zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na każdą kromkę nakładać porcję pieczarek, a wierzch posypać serem (ilość wg upodobań).

Zapiekać około 5 minut do roztopienia sera (można dłużej jeśli ktoś lubi bardzo chrupiące bułeczki).

Bruschetta z pieczarkami to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych propozycji na ciepłe kanapki na imprezę. Bez sera i masła (można użyć oliwę) także dla wegan i wegetarian.

Bruschetty z pieczarkami podajcie na ładnym półmisku – ja swoje podaję na niskiej paterze z Westwing.pl. Jeśli szukacie pięknych naczyń do podawania przekąsek – do doskonały wybór.

Smacznego.