Wraz z nastaniem wiosny nie mogę przejść obojętnie obok tak cudownie pachnących pomidorów, które kuszą swoim kolorem, kształtem i jędrnością. A pachną tak, że aż się chce zjeść je tu i teraz. Tak! Uwielbiam wiosnę! O pomidorach pisałam już kiedyś – jest ich całe mnóstwo i mają ogrom zastosowań w kuchni. Od klasycznej i prostej sałatki pomidorowej, przez nadziewane pomidory aż do zupy uwielbianej przez miliony Polaków – pomidorówki. O tym, że pomidory są zdrowe nie trzeba nikogo przekonywać. Zatem korzystajmy z tego dobrodziejstwa ile tylko się da.

Dziś na kolację prosta sprawa – bruschetta z pomidorami i bazylią na chrupiących grzankach z lekką nutą czosnku. Przystawka prosta, szybka i bardzo efektowna. Do tego lubi ją prawie każdy. To świetna przekąska dla wegan i wegetarian. O dziwo – smakuje także dzieciom. Może przez te kolory :) Wariacji na temat tej przekąski jest wiele – możemy dodać inne zioła, dodać mozzarellę lub parmezan, zamiast czerwonej cebuli dodać np. dymkę ze szczypiorkiem. Kwestia przyprawienia pomidorów to również nasza inwencja twórcza. Puśćmy wodzę fantazji. A moja propozycja na dzisiejszą kolację poniżej.

Bruschetta z pomidorami – przepis

Składniki:

bagietka – najlepiej pełnoziarnista
łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor np. malinowy
1 mała cebula czerwona
kilka listków bazylii
odrobina oliwy
sól gruboziarnista
pieprz

opcjonalnie: sos/ocet balsamiczny, mozzarella lub parmezan

Wykonanie:

Bagietkę kroimy na kromki. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy obrane ząbki czosnku ( w całości lub pokrojone – nie ma to większego znaczenia, mają tylko oddać swój smak do masła). Dodajemy odrobinę soli. Każdą kromkę smarujemy z obu stron masłem czosnkowym i układamy na blaszce. Opiekamy na grillu lub w piekarniku na złoty kolor. Możemy także posypać grzanki serem.

Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulkę siekamy jak najdrobniej. Mieszamy z pomidorami. Dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę oliwy. Kilka listków bazylii również siekamy (kilka zostawmy do dekoracji) i dodajemy do pomidorów.

Na gorące grzanki układamy pomidory z bazylią i cebulką. Możemy pokropić odrobiną octu lub sosu balsamicznego (sos jest bardziej gęsty) i udekorować pozostałą bazylią. Nasza bruschetta z pomidorami gotowa w kilka chwil. Koniecznie spróbujcie. Idealne jako samodzielna kolacja lub jako dodatek np. do kurczaka lub ryby. Podajcie takie gorące kanapki na imprezie – Wasi goście będą zachwyceni.

Smacznego.