Pozostając w temacie kaszy jaglanej kolejna propozycja to budyń z kaszy jaglanej. Pyszny i zdrowy, słodziutki deser. Powstał głównie dlatego, że została mi kasza z przygotowania sałatki z kaszy jaglanej, a jakiś czas temu oglądałam program w którym prowadząca zachwalała użycie tej kaszy jako bazy deseru. Może się to wydać dziwne, ale to naprawdę smakuje rewelacyjnie. Zresztą, co tu dużo mówić – spróbujecie sami.

Budyń z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
szczypta soli
3 łyżki miodu płynnego
konfitura wiśniowa
mleko zwierzęce lub roślinne – ilość w zależności od tego jaką konsystencję budyniu chcemy osiągnąć

budynzkaszyjaglanej

Wykonanie:

Kaszę jaglaną trzeba porządnie wypłukać w zimnej wodzie (na sitku lub w misce odlewając ostrożnie wodę). Następnie przepłukać wrzątkiem (pozbywamy się gorzkawego posmaku). Następnie zalewamy kaszę 1 szklanką wody, lekko solimy i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Bardzo ważne: nie mieszkamy kaszy w trakcie gotowania. Po ugotowaniu kaszę studzimy (jeśli chcemy mieć ciepły deser możemy zmiksować gorącą kaszę).

Gdy kasza ostygnie przy pomocy blendera lub miksera miksujemy kaszę dodając pomału mleko do osiągnięcia konsystencji budyniu, która nam najbardziej odpowiada (jedni wolą gęstszy, jedni rzadszy). Gdy konsystencja będzie odpowiednia dodajemy miód i mieszamy. Ja dodałam 3 łyżki miodu, można dodać mniej lub więcej – tu też najważniejsze są nasze upodobania smakowe. Próbujmy budyń w trakcie przygotowywania.

Budyń z kaszy jaglanej przekładamy do szklaneczek, na wierzch kładziemy konfiturę wiśniową i dekorujemy miętą lub melisą.

Smacznego.