Mięciutkie, puszyste, wilgotne bułeczki maślane, to propozycja nie tylko na śniadanie. Z odrobiną masła czy konfitur podbiją serca każdego smakosza.

Bułeczki maślane – przepis

Składniki:

150 g masła
500 ml mleka
40 g drożdży
0,5 łyżeczki soli
100 g cukru
1 kg mąki
1 jajko

dodatkowo: rodzynki, czekolada, żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy, inne dowolne dodatki

Wykonanie:

Masło roztopić, dodać mleko i lekko podgrzać. Odlać pół szklanki i rozpuścić drożdże. Odstawić na 5 minut. Zaczyn drożdżowy dodać do mleka z masłem, posolić, dodać cukier, 3/4 mąki i dowolne składniki do smaku – rodzynki, czekoladę,  żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub inne dowolne dodatki.

Ciasto wyrobić z resztą mąki i zostawić do wyrośnięcia około 20 minut. Wyrobić jeszcze raz, kształtować bułeczki. Bułeczki rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić na 10 minut do ponownego podrośnięcia.

Jajko wybełtać, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek.

Bułeczki maślane pieczemy 10 minut w temperaturze 220′.

Bułeczki maślane można zjeść zimne lub ciepłe, z dodatkiem konfitury, dżemy lub masła.

Smacznego.