Bułeczki-miseczki to propozycja na przekąskę lub na śniadanie po udanej imprezie. Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste, a do środka możemy dać w zasadzie wszystko na co mamy aktualnie ochotę. W mojej wersji to mięsno-warzywno-serowy farsz zapieczony świeżym jajkiem.

Bułeczki-miseczki czyli jajko zapiekane w bułce – przepis

Składniki:

6 bułek
kawałek mozzarelli lub innego sera, który dobrze się topi
boczek wędzony w kostce
kilka plasterków dowolnej szynki
pół małej cebulki (może być dymka)
nieduży kawałek czerwonej papryki
3 pieczarki
6 małych jajek (mogą być kurze w jak najmniejszym rozmiarze lub przepiórcze)
łyżeczka masła
sól
pieprz
1 łyżka ketchupu

opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki lub dowolne zioła

Wykonanie: 

Na łyżeczce masła usmażyć cebulkę. Gdy będzie miękka dodać boczek i szynkę. Podsmażyć. Gdy zaczną się rumienić dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Dodać ketchup i wszystko wymieszać.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie bułek. Delikatnie nożem nacinamy górę bułeczek i wydrążamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić dna naszych miseczek.

Do każdej bułki nałożyć trochę farszu. Następnie kawałeczki sera i ponownie odrobinę farszu. Do każdej bułeczki na wierz należy delikatnie wlać jajko, uważając, aby żółtko pozostało w całości a białko nie wyciekało z bułki. Jeżeli mamy większe jajka można delikatnie oddzielić żółto od białka, wlać samo całe żółto i łyżeczka dodawać odpowiednią ilość białka.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy bułeczki, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 4-6 minut (w zależności do tego jak bardzo lubimy ścięte jajko).

Gotowe bułeczki-miseczki czyli jajko zapiekane w bułce możemy posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem, natką pietruszki lub dowolnymi ziołami. Podajemy na talerzu z ketchupem lub sosem czosnkowym.

W przepisie możemy także użyć kajzerek, Wtedy odcinamy im „czapeczkę”, potem wydrążamy miąższ, a czapeczkę pieczemy i podajemy na koniec z bułeczkami.

Smacznego.