Bułki z pieczarkami kojarzą mi się nieodłącznie z czasami dzieciństwa. Buła nadziana grzybowym farszem z serem. Zapychaliśmy się takimi bułami po szkole. Nadszedł moment, aby zrobić je w domu. Akurat się przydały, bo wpadli znajomi, było czym poczęstować. Robi się je szybko i prosto. Nie jest to może najlżejsza przekąska, ale smaczna i świetnie sprawdzi się na imprezie zakrapianej %.

Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są one bardzo zdrowe, sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Jedzmy zatem pieczarki. To świetna alternatywa mięsa dla wegan i wegetarian.

Bułki z pieczarkami – przepis

Składniki:

nieduże bułki typu ciabatta
0,5 kg pieczarek
pół białej cebuli
100 g sera żółtego
łyżeczka masła lub oliwy
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka mielona

Wykonanie:

Bułki wydrążamy. Pieczarki drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Wrzucamy na suchą patelnię i chwilę odparowujemy wodę. Dodajemy masło lub oliwę i drobno posiekaną cebulkę. Wszystko smażymy kilka minut do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Studzimy. Na tarce ścieramy ser i dodajemy do farszu. Chłodnym farszem nadziewamy bułki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5-7 minut.

Bułki z pieczarkami podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. W wersji dla wegan – oczywiście bez sera.

Smacznego.