Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza „osiołek”. Moje osiołki są ostre, wyraziste i podane w wygodnych małych porcjach, w sam raz na imprezę. Burrito to placki tortilli nadziewane farszem mięsno – warzywnym. Przepis w wersji zapiekanej, dość pikantnej. Jeśli szukasz przekąski na imprezę ten przepis sprawdzi się znakomicie. Oprócz mięsnego farszu do środka tortilli możecie naładować także świeże pomidory, listki kolendry, pastę z fasoli, awokado itp. Ja proponuję dość klasyczną wersję z mięsem oraz pikantnym ryżem.

Burrito z wołowiną i ryżem- przepis

Składniki:

1/2 kg mielonego mięsa wołowego (polecam samodzielnie zmielić jeśli macie maszynkę)
3 łyżki kukurydzy z puszki
1 czerwona cebula
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub przecier pomidorowy
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz
placki tortilli

pikanty ryż:
1 woreczek ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
pieprz
sok z połowy limonki

Wykonanie: 

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i dusimy na oliwie. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem. Gdy miso zacznie się rumienić dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy dalej. Gdy mięso będzie podsmażone zalewamy całość pomidorami bez skórki i dusimy do odparowania i zgęstnienia farszu. Powinien być on na tyle gęsty, aby dało się go zawinąć w tortille i aby nie wypłynął. Gdy jest odpowiednio gęsty dodajemy fasolę i kukurydzę.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przerzucamy do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, masło i przyprawy. Na koniec dodajemy sok z limonki. Pikantność ryżu zależy od naszych upodobań smakowych także śmiało eksperymentujmy z przyprawami.

Na placki tortilli nakładamy farsz mięsno-warzywny i ryż i zawijamy placki „do środka”. Buritto układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Gdy placki się zarumienią wyciągamy buritto i kroimy każde na 2 części.

Burrito z wołowiną i ryżem świetnie smakuje bez dodatków, jednakże możemy je podać także z dipem z awokado lub kwaśną śmietaną, albo zapiec z tartym żółtym serem. Ja podaję posypane świeżymi ziołami i śmietaną podkręconą płatkami chili.

Smacznego.