Caprese – apetyczne kolory włoskiej flagi na talerzu. Aromatyczna przystawka złożona z 3 składników, która kojarzy się ze słoneczną Italią. Przepis tak prosty, wręcz banalny a jednak dostojny i wykwintny. Polecam caprese na każdą imprezę. Świetne zarówno do wina jak i do piwa. Lekka i zdrowa przystawka.

Składniki:

pomidory
mozarella
bazylia

dodatkowo:
sól
grubo mielony pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę w kuli odsączamy i również kroimy w plastry. Świężą bazylię płuczemy. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry pomidora i sera. Obficie posypujemy świeżo i grubozmielonym czarnym pieprzem. Solimy do smaku. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i opcjalnie octem balsamicznym. Dekorujemy bazylią (u mnie gałązki bazylii o malutkich liściach). Włoskie caprese gotowe. Czego chcieć więcej?

Idealne jako samodzielna przystawka lub przekąska. Pyszna z dodatkiem świeżej bagietki. Po prostu palce lizać.

Smacznego.