Buraki kojarzą nam się głównie w barszczykiem lub surówką. A buraki to skarbnica składników odżywczych i nieprzeciętny smak. Szczególnie dotyczy to buraków pieczonych, gdyż pieczenie wydobywa z nich to co najlepsze. Moja propozycja na przekąskę to pyszne carpaccio z buraków z kozim serem. Doskonała jako dodatek do mięs lub samodzielna przystawka.

Carpaccio z buraków z kozim serem – przepis

Składniki:

3 buraki
kozi twaróg w kostce
czarny pieprz grubo mielony
sól
oliwa z oliwek
zioła do dekoracji (świeża bazylia, majeranek, oregano)

opcjonalnie: sos balsamiczny

Wykonanie:

Buraki umyć, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1,5 godziny. Patyczkiem sprawdzać czy buraki są miękkie, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Upieczone buraki wystudzić. Zdjąć folię i obrać buraki ze skórki.

Upieczone buraki pokroić w plasterki. Kozi ser również pokroić w plasterki. Układać naprzemiennie z  burakami na talerzu, delikatnie posypując warstwy solą i pieprzem. Całość polać oliwą z oliwek, sosem balsamicznym (polecam truskawkowy, fajnie podkręca słodkość buraka) i udekorować ziołami.

Carpaccio z buraków z kozim serem polecam na każdą imprezę, gdyż jest pyszne, niebanalne i wygląda apetycznie.

Smacznego.