Diabelsko ostre Chili con carne dla miłośników kuchni meksykańskiej to w sumie bardzo proste danie. Jest ono jedną z najpopularniejszych pozycji kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest dobrej jakości wołowina oraz przyprawy. Dla miłośników mniej ostrych potraw proponuję zmniejszenie ilości chili i podanie jako dodatku śmietany lub guacamole. Wariacji na temat Chili con carne jest wiele. Jeśli będziecie w Teksasie zjecie to danie w praktycznie każdej knajpie. Wbrew pozorom nie wywodzi się z Meksyku a właśnie z Teksasu (chociaż był on kiedyś częścią Meksyku). Chili con carne jest zarejestrowane jako oficjalna potrawa stanu Teksas i tym samym stanowi jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Ja proponuję podanie tego dania gościom na imprezie w małych miseczkach/kokilkach i osobno dodatki. U mnie sprawdza się to bardzo dobrze :)


Chili con carne – przepis

Składniki:

500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
1 mała puszka czerwonej fasoli
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) w proszku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
chili w proszku

dodatkowo: placki tortilli, kwaśna śmietana, awokado, ryż

Wykonanie:

Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek, chili, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać mieloną wołowinę, mieszając zrumienić z każdej strony. Dodać pomidory z puszki, kilka łyżek bulionu  i doprawić solą oraz pieprzem.

Przykryć i dusić przez około 20 minut. Dodać paprykę czerwoną i papryczkę chili i dusić kolejne 15 minut, aż papryka zmięknie. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku mielonym chili, solą i pieprzem – według upodobań smakowych i preferowanego poziomu ostrości.

Chili con carne można podawać z białym ryżem, plackami tortilli, kwaśną śmietaną lub świeżym awokado np. w postaci sałatki lub guacamole.

Smacznego.