Chipsy z pieczarek to taka moja robocza nazwa tej przekąski. W sumie chyba nawet pasuje, bo pieczarki są pokrojone w cienkie plasterki i usmażone w oleju. Więc chyba za chipsy można je uznać. Albo chociaż chipsopodobne :) Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam tą przekąskę w akademiku straaaasznie dawno temu na imprezie urodzinowej. Budżet studencki skromny to i przekąska nie  mogła być zbyt droga. A goście zjedli wszystko do ostatniego okruszka (no dobra, wiadomo jak to studenci) 😀 Ostatnio sobie przypomniałam o nich i postanowiłam zrobić na najbliższą imprezkę. Liczę, że tym razem też będą smakować.

Chipsy z pieczarek – przepis

Składniki:

kilka większych pieczarek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia

Wykonanie:

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko i przyprawy i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, dosyć cienkie, maksymalnie 0,5 cm grubości. Olej rozgrzewamy w garnku lub głębszej patelni. Każdy plasterek pieczarki zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Chipsy z pieczarek podajemy od razu np. z sosem czosnkowym.

Smacznego.