Chlebek czekoladowo-bananowy to bardzo popularny słodki wypiek, który robi się ekspresowo, a jego składniki dostępne są przez cały rok. Chlebek jest niezwykle wilgotny, aromatyczny i doskonały do porannej kawy, nawet w formie słodkiego śniadania. Ile głów tyle pomysłów na dodatki do chlebka, od rodzynek poczynając na orzechach kończąc. Dziś moja wariacja chlebka bananowego.

Chlebek czekoladowo-bananowy – przepis

Składniki:

4 banany
1/3 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki pszennej
sól
3 łyżki kakao

dodatki dowolne: np. posiekana czekolada, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itp.

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier i dalej rozgniatamy. Dolewamy roztopione i ostudzone masło, a następnie roztrzepane jajko. Mąkę i kakao mieszkamy z sodą i szczyptą soli, dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy dowolne dodatki smakowe tj. bakalie czy płatki czekoladowe (obowiązuje dowolność, ale z umiarem).

Ciasto wylewamy do formy keksowej (polecam foremki silikonowe) i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C.

Chlebek podczas pieczenia i po wyjęciu bardzo aromatycznie pachnie. Aż ma się ochotę zjeść go już teraz, natychmiast. Super sprawdza się do kawy, a że przygotowuje się szybko warto zrobić dla niezapowiedzianych gości. Można go przechowywać nawet tydzień.

Polecam i smacznego.