Czas upałów to czas chłodników. Najpopularniejszy chłodnik to chłodnik litewski z botwinką i buraczkami. Ale robię też bardzo prosty chłodnik ogórkowy z chorizo i młodymi ziemniaczkami. Lekki, pikantny, orzeźwiający ale i syty. Idealny na letni dzień.

Chłodnik ogórkowy z chorizo – przepis

Składniki:

2 ogórki
750 ml maślanki
pół pęczka koperku
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
0,5 kg młodych ziemniaków
50 g chorizo

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Chorizo pokroić w kosteczkę i podprażyć na suchej, gorącej patelni około 2-3 minuty.

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ (wyrzucamy, nie będzie nam potrzebny). Połowę jednego ogórka pokroić w kosteczkę. Pozostałe wrzucić do miksera lub misy blendera. Dodać cebulkę, czosnek, koperek, maślankę, sól i pieprz. Zmiksować wszystko na gładko. Doprawić do smaku. Wrzucić pokrojonego w kosteczkę ogórka. Mocno schłodzić.

Chłodnik ogórkowy rozlać do miseczek, dodać lekko przestudzone ziemniaki i posypać chorizo. Udekorować gałązkami koperku.

Chłodnik ogórkowy z chorizo to według mnie świetne lekkie danie obiadowe lub przekąska na upalny dzień. Zamiast chorizo możemy użyć np. boczku, ale wg mnie pasuje tutaj znakomicie – jest słone i wyraziste w smaku. Podkreśla delikatność naszego chłodnika.

Smacznego.