Co powiecie na ciasteczka owsiane? Ekspresowe do przygotowania, świeżutkie przez kilka dni (o ile dotrwają), chrupiące i przepyszne? Do kawy, bez kawy, do mleka i bez mleka. Cudowne jeszcze ciepłe i mięciutkie, obłędnie smaczne wystudzone z tą swoją chrupkością. Ciasteczka owsiane idealne. No, przynajmniej dla mnie. Maślane i słodkie, z dowolnymi dodatkami za każdym razem mogą być innym słodyczem. Taki domowy słodycz jest zdrowy i o niebo lepszy niż sklepowy. Może nie jest dietetyczny, ale bardzo, bardzo pyszny. Nie wierzysz? Spróbuj! I poczęstuj znajomych.

Ciasteczka owsiane – przepis

Składniki:

200 g masła (wyjmij je z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciastek)
2,5 szklanki płatków owsianych typu górskie
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
1 jajko
1 łyżeczka pasty z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

opcjonalnie:

płatki czekoladowe
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
suszona żurawina

ciasteczkaowsiane

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i miksuj dalej. Dodaj szczyptę soli, pastę z wanilii (możesz użyć laski świeżej wanilii – wydrąż z niej pesteczki). Następnie proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Dosyp płatki owsiane i wyrób masę (najlepiej ręką).

Jeśli masz ochotę urozmaicić przepis możesz na tym etapie dodać dowolne dodatki smakowe – wiórki, czekoladę, żurawiną, migdały czy orzechy.

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Na blaszce ułóż papier do pieczenia a na nim formując z masy kule układaj jej w sporych odstępach. Każdą kulkę spłaszcz dłonią lub łyżką. Piecz około 15 minut na złoty kolor.

Upieczone ciasteczka owsiane wystudź. Pyszne są też ciepłe, ale uważaj, aby się nie poparzyć :)

Smacznego.