Figowego szaleństwa ciąg dalszy. Dziś ciasto czekoladowe z figami. Mięciutkie i wilgotne ciasto, jednocześnie ciężkie i lekkie. Szybkie do przygotowania i doskonałe do kawy. Pewnie można by tutaj użyć różne owoce, ja jednak wybrałam słodkie i mięsiste figi, które nie dość że są pyszne to jeszcze świetnie prezentują się na tym cieście. No nie sposób przejść obok niego obojętnie. Także drogie Panie (i Panowie) – porzucamy diety i zajadamy się ciachem. Apropo fig – garść informacji dlaczego warto je jeść znajdziecie tutaj.



Ciasto czekoladowe z figami – przepis

Składniki:

5 świeżych ciemnofioletowych fig
1, 5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
2 jajka
0,5  szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli mleko, olej, ekstrakt waniliowy i mieszamy. Dodajemy zawartość pierwszej miski i wszystko razem mieszamy. Okrągłą foremkę ok. 20-22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia) i wlewamy ciasto.

Figi kroimy na ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół) i układamy na cieście np. dookoła. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni wstawiamy ciasto czekoladowe z figami i pieczemy około 35-40 minut. Ciasto studzimy i podajemy do gorącej kawy.

Smacznego.