Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym to przepis, który chodził za mną od jakiegoś czasu. Przepis podpatrzyłam na facebookowym profilu Nigelli Lawson i od razu nabrałam ochoty na słodkie. Ciasto miało być na Wielkanoc, z czekoladowymi jajeczkami ale ostatecznie wylądował na naszym stole w Dniu Czekolady i podbił serca moich znajomych z czego bardzo się cieszę. Myślę, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.

W cieście nie ma mąki przez co ma bardzo ciekawą konsystencję. Kroi się bardzo dobrze i jest pyszne.

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym – przepis

Składniki:

ciasto:

250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 jajek
150 g cukru

krem czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki 36%
125 g gorzkiej czekolady
100 g mascarpone (niekonieczne)
dekoracje czekoladowe np. jajeczka

Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podgrzewamy masło i dodajemy do niego czekoladę połamaną na kosteczki. Dokładnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Studzimy.

2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając.

W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka, na koniec ubijania dodać resztę cukru łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Pianę dodawać powoli do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe). Studzimy. Początkowo ciasto urośnie wysokie, ale podczas studzenia ciasto zapadnie się tworząc miejsce na krem czekoladowy.

Śmietanę kremówkę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy a następnie chłodzimy w lodówce przez około 2-3 godziny. Po tym czasie miksujemy na krem. Możemy dodać także do kremu mascarpone, które nada mu jeszcze bardziej kremową konsystencję i złagodzi trochę jego wytrawność. Krem nakładamy na ciasto.

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym dekorujemy również czekoladowymi ozdobami np. jajeczkami.

Smacznego.