Połączenie dyni i białych michałków to połączenie nietypowe, a jakże idealne. Cudownie miękkie, wilgotne i delikatne ciasto dyniowe na jesienną imprezę, Halloween lub po prostu do kawy. Dyni dostatek, zatem do dzieła.

Ciasto dyniowe z Michałkami – przepis

 

Składniki:

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni (startego lub drobno posiekanego)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
2 łyżki startego imbiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
3/4 szklanki orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)
3 łyżki śmietany kremówki
oliwa
białe michałki

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 22 cm smarujemy oliwą. Mieszamy mąkę, proszek, cynamon, imbir, sól i ziele angielskie. Miksujemy dynię, cukier, masło, jajko, imbir i wanilię. Dodajemy do mącznej mieszanki i wsypujemy 1/2 szklanki orzechów. Mieszamy. Wlewamy masę do formy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy. Rozkrajamy na 2 placki.

W rondlu zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszone michałki mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą (można je również rozpuścić w kąpieli wodnej).

Za pomocą szpatułki lub noża rozprowadzamy masę michałkową na cieście, przykrywamy drugim plackiem, znów smarujemy i posypujemy resztą orzechów.

Ciasto dyniowe gotowe. Aż ma się ochotę wylizać talerz 😀

Smacznego.