Ciasto kruche stosujemy w wielu wypiekach – na słodko i wytrawnie. Aby za każdym razem nie pisać jak wykonać to ciasto podam tutaj wszystkie informacje jak je zrobić.

Ciasto kruche na słodko

Składniki:

300 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
200 g masła (zimnego)
2 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto kruche, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minium 30 minut. Po tym czasie wyjąć z folii, rozwałkować i wylepić foremki (np. do tartaletek) lub formę do tarty. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzić.

Ciasto kruche na słono

Składniki:

300 g mąki pszennej
200 g masła (zimnego)
2 żółtka
szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść ciasto kruche, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minium 30 minut. Po tym czasie wyjąć z folii, rozwałkować i wylepić formę do tarty. Piec ok. 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzić.