Czy ciasto może być i pyszne i zdrowe? Pewnie! Ciasto marchewkowe z kremem to najlepszy przykład. Zdrowa, pyszna i słodka marchewka jako główny składnik ciasta a do tego delikatny śmietankowy serek i orzechy włoskie. Obłęd smakowy w czystej postaci.

Ciasto robi się bardzo szybko. Jest niezwykle delikatne, mokre, a słodyczy nadaje dodatek cukru oraz sama marchewka. Do ciasta można dodać także dodatkowo bakalie – rodzynki, orzechy posiekane drobno, morele suszone itp. Polecam to ciasto do wykonania np. na święta, bo prezentuje się i smakuje przepysznie.

Ciasto marchewkowe z kremem – przepis

Składniki:

2 szklanki mąki
3 szklanki startej marchwi
szklanka oleju
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
dowolna ilość posiekanych orzechów włoskich (lub także innych jak ktoś lubi)

Składniki na krem

500 g kremowego serka, np. mascarpone, philadelphia, mielony twaróg
pół szklanki cukru (lub więcej)
100 g miękkiego masła
150 g orzechów włoskich do posypania ciasta

Ciasto marchewkowe z krememWykonanie:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ponownie zmiksować.

Do płynnych składników wsypać suche i przemieszać szybko łyżką do połączenia składników. Do powstałej masy wmieszać startą marchew i orzechy.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Możemu użyć formy okrąglej o średnict 24-26 cm lub prostokątnej o dłużym boku około 25 cm.

Upieczone ciasto marchewkowe przestudzić w formie, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić na kratce.

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę. W zależności od upodobać dodać więcej cukru. Ciasto rozkroić na 2-3 blaty i przełożyć je kremem. Na wierzchnią warstwę kremu wysypać grubo posiekane orzechy włoskie.

Ciasto marchewkowe z kremem schłodzić w lodówce.

Smacznego.