Nadszedł czas na słodkie. Udało mi się kupić pyszne truskawki więc dziś na stół wjechało ciasto z truskawkami i twarożkiem. Ucierane ciasto z kruszonką. Niezwykle delikatne, słodkie i bardzo owocowe. Większość zniknęła jeszcze ciepła. Oj udało mi się to ciasto, bez dwóch zdań. Udało mi się przemycić kawałek i będzie jak znalazł do popołudniowej kawy.

Ciasto zrobiłam po raz pierwszy tydzień temu. Ale wpadli znajomi i nie doczekało się zdjęć. Wczoraj ci sami znajomi domagali się przepisu, aby zrobić dla swoich gości – więc proszę, jest!

Ważne przy cieście ucieranym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, wyjmijcie je zatem około 2 godziny wcześniej z lodówki.

Ciasto z truskawkami i twarożkiem

Składniki:

ciasto:

125 g masła
100 g cukru
2 jajka
180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g śmietany 12%

masa serowa:

450 g sera twarogowego na sernik
50 g masła
2 żółtka
60 g cukru
1 łyżka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
1 budyń śmietankowy

kruszonka

50 g masła
50 g cukru
100 g mąki pszennej

dodatkowo

500 g truskawek
cukier puder

Wykonanie:

Rozpoczynamy od warsty ciasta ucieranego. Jak nazwa wskazuje wszystkie składniki musimy utrzeć. Pierwsze to utarcie masła z cukrem. Ucieramy mikserem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jajka cały czas ucierając ciasto. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy krótko miksujemy, na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Masa wyjście dosyć gęsta. Musimy nią wyłożyć dno blaszki. Użyłam blaszki prostokątnej 23×27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wykładamy i wyrównujemy.

Czas na masę serową. Rozpoczynamy tak samo jak poprzednio – ucieramy masło z cukrem. Dodajemy ziarenka wanilii lub pastę waniliową i miksujemy z masłem. Dodajemy żółtka, twaróg i proszek budyniowy. Gotową masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki i układamy na warstwie sera.

Ostatni krok to kruszonka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką do powstania kruszonki. Obsypujemy nią nasze ciasto z truskawkami i twarożkiem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 70 minut (patrzymy czy kruszonka za mocno się nie złoci).

Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. U mnie zniknęło jeszcze ciepłe.

Ciasto z truskawkami i twarożkiem – idealne do kawy, na poczęstunek dla znajomych czy ot tak na sobotnie popołudnie. Przed nami sezon truskawkowy zatem polecam Wam bardzo ten przepis. Zamiast truskawek możecie użyć innych owoców np. jagód, malin czy np. rabarbaru wcześniej podsmażonego z odrobiną cukru. Ale ciasto ucierane z rabarbarem też mam w zanadrzu i za kilka dni podzielę się przepisem.

Smacznego.