Conchiglioni mięsno-warzywne to elegancka i przepyszna propozycja przekąski na imprezę.

Wygodnie się je, porcja „na raz”, smakuje wyśmienicie, a po zapieczeniu może być wspaniałym daniem obiadowym.

Conchiglioni mięsno-warzywne – przepis

Składniki:

kilkanaście muszli makaronu conchiglioni (im większe tym lepiej)
300 g mięsa mielonego
pół pora (biała część)
6 pieczarek
łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
kilka kropli octu balsamicznego
oregano
ostra papryka mielona
czosnek mielony
oliwa z oliwek

dodatkowo: pomidory, natka pietruszki, ser kozi lub feta

Wykonanie:

Na łyżce masła zrumienić pokrojone w kostkę pieczarki, skropić octem balsamicznym (dosłownie kilka kropli). Pora pokroić w półtalarki i dodać do pieczarek. Chwilę poddusić, dodać sól i pieprz. Dodać mięso i smażyć aż mięso będzie całkowicie usmażone. Przyprawić papryką, oregano i czosnkiem.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i łyżkę oliwy. Ugotować makaron al dente (nie może być zbyt miękki gdyż nie będzie chciał się nadziewać). Ugotowany makaron przelać wodą (można nie przelewać, ale trzeba szybko je porozdzielać żeby się nie posklejały, a dodanie oliwy sprawi, że będą śliskie i będą się niewygodnie nadziewać).

Pomidory pokroić w malutką kosteczkę, ser kozi lub fetę tak samo. Każdą muszlę nadziewać farszem i dekorować pomidorkiem i serem oraz odrobiną natki pietruszki.

Conchiglioni mięsno-warzywne można również zapiec pod mozarellą, wcześniej polewając je sosem śmietanowo-pomidorowym.

Smacznego.