Szybkie przekąski do piwa? Smaczne przekąski dla dzieci? Zróbcie Corn Dogi. Szybko i smacznie. Kukurydziane pieski jak mawiają niektóre dzieci to parówki lub cienkie kiełbaski obtoczone kukurydzianym ciastem, nadziane na patyczek i najczęściej zanurzane w ketchupie. Świetna propozycja na każdą imprezę.

Corn Dogi – przepis

Składniki:

5 parówek drobiowych lub wieprzowych dobrej jakości / cienkie kiełbaski np. frankfurterki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki mielonej
olej

dodatkowo: patyczki do szaszłyków, ulubiony sos np. ketchup, sos słodko-kwaśny itp.

Wykonanie:

Mąki, proszek do pieczenia, jajko, mleko, sól, paprykę i cukier dokładnie razem mieszamy. Powstanie nam dosyć gęste ciasto. Przelewamy je do wysokiej szklanki. Rozgrzewamy olej. Kiełbaski lub parówki kroimy na mniej więcej 4-5 cm kawałki. Każdy kawałek nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Zanurzamy parówkę w szklance z ciastem tak, aby ciasto pokryło nam ładnie całą parówkę i zanurzamy w oleju. Smażymy po kolei każdego corn doga na złoty kolor. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.

Corn dogi podajemy z ulubionym sosem, np. ketchupem. Ja najbardziej lubię z sosem słodko-kwaśnym. Na imprezie zaś podaję kilka dipów do maczania corn dogów. Koniecznie zróbcie cor dogi – to szybka i tania przekąska.

Smacznego.