Crumble jabłkowe to nic innego jak pyszne smażone jabłka pod pierzynką z ciasta kruchego.

Deser bardzo szybki do wykonania. Można go dowolnie modyfikować i zmieniać, ale zawsze będzie to pyszna słodka przekąska.

Crumble jabłkowe – przepis

Składniki:

4 jabłka
cynamon
pół kostki masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru (można użyć mniej, wtedy ciasto będzie mniej słodkie)
pół szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Do wykonania tego deseru możemy wybrać 2 drogi. Pierwsza, nieco dłuższa to obranie jabłek, pokrojenie ich w kostkę i uprażenie z dodatkiem cynamonu i odrobiny cukru, a następnie ułożenie musu w kokilkach. Druga, mniej pracochłonna to pokrojenie jabłek w cienkie plasterki i ułożenie ich w kokilkach do zapiekania a następnie obsypanie ich cynamonem. Obie wersje są fantastyczne, druga sprawia, że jabłka są bardziej chrupiące po upieczeniu.

Z masła, cukru i mąki robimy kruszonę, ugniatając szybko te 3 składniki w misce. Należy to robić ręką i dość szybko, aby masło nie zaczęło się topić. Tak powstałą kruszoną posypujemy jabłka w kokilkach.

Crumble jabłkowe pieczemy w temperaturze 180 stopni do czasu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. W wersji mniej kalorycznej zamiast użycia ciasta z masła i mąki polecam użyć migdałów, dowolnych płatków śniadaniowych lub otrębów, pyszne wyjdzie również gdy wierzch obsypiemy orzechami. Crumble jabłkowe to taka mini szarlotka na szybko, najlepsza z łyżką lodów waniliowych na wierzchu.

Smacznego.