Uprawiana już w Starożytnym Egipcie, a wzmianki o niej znajdziemy także w Starym Testamencie.

Czarnuszka pochodzi z południowej Azji

Jej nasiona określa się często jako czarny kmin, a także jako „złoto Faraonów”. Przyprawę stanową czarne nasionka mające charakterystyczny smak – słodkawy, a jednocześnie ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak ziarna należy uprażyć.

Roślina osiąga wysokość 20-30 cm. Jej owoce zawierają liczne nasiona, które stosuje się jako przyprawę cenioną za intensywny gorzkawy smak.

W Europie najczęściej stosowana jest w cukiernictwie i piekarnictwie i przy produkcji alkoholi np. do aromatyzowania wina.

W przeszlości w Polsce czarnuszka była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie przyprawy wschodnie.

Czarnuszka: angielska nazwa tej rośliny to ‚nigella seeds’.