Propozycją ich wykorzystania białek które zostają nam po różnych wypiekach czy potrawach jest dziś czekoladowy tort bezowy. Mój zeszłoroczny Walentynkowy prezent dla Męża 😀 tym razem w odświeżonej wersji. Jako, że wariacji na temat tortów bezowych jest wiele, a samo wykonanie tortu jest naprawdę proste co jakiś czas będę umieszczać propozycje różnych urozmaiceń toru bezowego. Dziś czekoladowy.

Czekoladowy tort bezowy

Składniki:

ciasto bezowe:

6 białek
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem:

400 ml śmietanki kremówki 36%
250 g mascarpone
pół szklanki nutelli lub innego kremu orzechowego/czekoladowego

dodatkowo:

posiekana/tarta czekolada lub płatki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno (ręcznie lub przy pomocy miksera). Do piany dodawać małymi porcjami cukier, cały czas ubijając aż będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mąkę ziemniaczaną i kakao.

Na blaszce (lub od razu na dwóch jeśli mamy) rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim 4 okręgi o średnicy 18-20 cm (do odrysowania wzoru warto użyć talerzyka). Łącznie potrzebujemy 4 blaty. Ciasto bezowe podzielić na 4 części i rozłożyć równomiernie na narysowanych okręgach. Piec wszystkie krążki razem przez 70 minut w 140 stopniach z termoobiegiem a następnie około 30 minut w 100 stopniach. Pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Warto wykonać je dzień wcześniej. Wszystkie blaty dokładnie wystudzić, a następnie delikatnie przenieść na talerz uważając, aby się nie pokruszyły.

Śmietankę kremówkę ubić ją na sztywno. Na mniejszych obrotach dodać mascarpone oraz krem typu nutella. Podzielić na 4 części.

Pierwszy blat ułożyć na paterze lub talerzu, na nim warstwę kremu i złożyć cały czekoladowy tort bezowy układając pozostałe blaty i krem. Ostatnią warstwę kremu obficie obsypać płatkami czekoladowymi.

Czekoladowy tort bezowy chłodzimy kilka godzin w lodówce a potem już możemy się delektować.

Smacznego.