Kto lubi serniki o lekkiej konsystencji, prawie jak sernik na zimno, temu spodoba się ten delikatny sernik z malinami. Jasny sernik na białkach w towarzystwie świeżych owoców np. malin sprawi, że Wasz dzień będzie lepszy. Mnie ten sernik zachwycił od pierwszego…. zjedzenia :) Polecam. Jest bardzo prosty do wykonania.

Delikatny sernik z malinami – przepis

Składniki:

750 g twarogu na sernik
300 ml śmietany kremówki 36%
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
200 g ciastek typu Oreo lub Mini Hit
60 g roztopionego masła
świeże maliny
cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sernika.

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła wklepać w dno formy i schłodzić w lodówce.

Twaróg, kremówkę, białka, cukier i obie mąki umieścić w misce i zmiksować krótko, do połączenia składników. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek.

Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni, bez termoobiegu przez około 75 minut (czas może być krótszy w zależności od piekarnika, tyle wynosi u mnie, trzeba obserwować aby sernik zbyt mocno się nie zrumienił, przy poruszeniu formą powinien być ścięty). Sernik wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

Świeże maliny należy przebrać i ułożyć od zewnątrz do wewnątrz na serniku. Sernik z malinai można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

I już! Najszybszy i najprostszy sernik gotowy.

Smacznego.