Jadłam niedawno pyszny sernik chałwowy. Bardzo mi smakował (uwielbiam chałwę), ale był dość ciężki. Postanowiłam zrobić lekką – letnią wersję chałwowego przysmaku. Smak i wyrazistość łączy się tutaj z lekkością i orzeźwiającym smakiem jogurtu. No i do tego słodziutkie borówki i chrupiące pistacje. Deser chałwowy – marzenie. Moi goście byli zachwyceni – sprawdźcie jak posmakuje Waszym znajomym :)

Deser chałwowy – przepis

Składniki:

200 g chałwy
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki tahini
1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu
100 g borówek
listki mięty
skórka z cytryny
pistacje

Wykonanie:

W misce wymieszać ze sobą jogurt, miód, ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny. Masę przelać do pucharków. Chałwę, tahini i syrop trzcinowy utrzeć na gładką masę. Sos chałwowy przelać na jogurt w pucharkach. Na wierzch ułożyć borówki i posiekane pistacje. Udekorować listkami mięty. Deser chałwowy warto schłodzić 2 godziny w lodówce.

Smacznego.