Deser mascarpone z truskawkami to powiew lata w środku zimy. Kiedy nie mamy do dyspozycji naszych polskich pachnących i soczystych świeżych truskawek, a te hiszpańskie w zasadzie nie mają smaku musimy skorzystać z mrożonek. Mrożone truskawki są wysokiej jakości, zebrane w najlepszym dla nich momencie, głęboko zamrożone, soczyste, pachnące i słodkie. W ogóle owoce mrożone są pyszne i warto z nich korzystać nie tylko zimą.

Ta propozycja to super szybki i prosty deser na wyjątkowe okazje. Doskonała propozycja na przykład na Walentynki. Aby przygotować ten znakomity deser wystarczy dosłownie kilka chwil i raptem 3 składniki. To do dzieła.

Deser mascarpone z truskawkami –  przepis

Składniki:

200 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki lub 200 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru np. trzcinowego
200 g mrożonych truskawek (można także użyć truskawek świeżych, ale zimą są niesmaczne)
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
świeża mięta/melisa/szałwia do dekoracji

opcjonalnie: cukier do smaku

desermascarponeztruskawkami

Wykonanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone. Cukier puder przesiewamy i łączymy z kremem. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę alkoholu np. amaretto. Jeśli używamy jogurtu zamiast śmietanki mieszamy dokładnie mascarpone z jogurtem i dalej postępujemy tak samo.

Truskawki wrzucamy do garnka, możemy dodać trochę cukru do smaku. Zagotowujemy i gdy zaczną bulgotać dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, aby osiągnąć konsystencję żelu/frużeliny.

Nakładamy do szklaneczek lub małych słoiczków i dekorujemy listkiem mięty lub melisy.

Wystarczy schłodzić chwilę w lodówce i deser mascarpone z truskawkami gotowy 😉 Doskonały na romantyczną kolację we dwoje.

Smacznego.