Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty :) Powietrze pachnie już wiosną, na targowisku co raz więcej świeżych owoców i warzyw. Pokusiłam się dziś o zakup malin i truskawek – co prawda do polskich im daleko, ale na deser się nadały. Na sobotnie popołudnie powstał pyszny deser waniliowy z owocami – malinami i truskawkami, z dodatkiem herbatników i chrupiącej bezy. Lekki, puszysty deser. Wiem, że ostatnio na blogu jest dosyć słodko, ale nie sposób oprzeć się pokusie.

Deser waniliowy z owocami

Składniki:

200 ml śmietanki kremówki
100 g mascarpone
łyżeczka pasty waniliowej
3 łyżeczki cukru pudru np. trzcinowego
dowolne herbatniki lub kruche ciasteczka
bezy (kilka sztuk)
100 g truskawek świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
świeże maliny
mięta do dekoracji
deserwaniliowy

 

Wykonanie:

Śmietanka i mascarpone powinny być mocno schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i pastę waniliową (możemy też użyć laski wanilii wydrążając z niej miąższ). Dodajemy mascarpone i chwilę ubijamy. Krem chłodzimy.

Truskawki oczyszczamy zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy – owoce powinny pozostać w całości. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy do powstania kisielu/żelu. Studzimy.

Do wysokich szklanek nakładamy warstwowo krem waniliowy, pokruszone herbatniki lub inne ciasteczka, krem, frużelinę truskawkową, pokruszone bezy, krem. Dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

Możemy chwilę schłodzić, ale najlepiej podawać od razu, gdyż ciasteczka i bezy szybko nasiąkają i robią się miękkie.

Smacznego.