Kupiłam piękną polędwicę z dorsza. I naszła mnie myśl, aby na kolację zrobić fajną przekąskę. Wyszły mi takie fajne pikantne kąski z dorsza w boczku. Podałam je z sosem słodko-kwaśnym. Jaka to pyszna kolacja to możecie się domyślić. Albo lepiej – zróbcie i przekonajcie się sami.

Dorsz w boczku – przepis

Składniki:

1 polędwica z dorsza bez ości i skóry
kilka plasterków wędzonego boczku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sól
pieprz

Wykonanie:

Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy go wzdłuż na pół a następnie na kostkę. Oliwę, sok z cytryny, natkę pietruszki, posiekany czosnek i papryczkę chili mieszamy w miseczce. Wkładamy rybę i marynujemy minimum 30 minut. Następnie każdy kawałek zawijamy w boczek (ja użyłam cienkich plasterków i na 1 kawałek ryby użyłam 1/2 plasterka boczku). Dorsza w boczku układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10-13 minut (patrzymy aż boczek się zrumieni).

Naszą pyszną przekąskę podajemy od razu razem z dowolnym sosem np. słodko-kwaśnym. Polecam do każdego kąska wbić wykałaczkę. Dorsz w boczku ma fajny wyrazisty smak przypraw i jest lekko pikantny. Dla mnie przepyszny.

Smacznego.