Drożdżówki z serem

Lubicie drożdżówki z serem? Ja uwielbiam. Sklepowe są pyszne, ale nie wiadomo co tak naprawdę w nich siedzi. A okazuje się, że zrobienie drożdżówek samodzielnie w domu jest bardzo proste. A ucztę mamy przez 3 dni (my i nasi sąsiedzi, znajomi).

Przepis na drożdżówki z serem (oczywiście także z innymi dodatkami – dżemem, nutella, owocami) powstał metodą prób i błędów i uważam, że w ostatecznej, podanej poniżej wersji jest najlepszy. Bułeczki są mięciutkie, delikante i rozpływają się w ustach. Do tego pyszna kawa lub kubek mleka i mamy pyszny początek dnia.

Uwaga – znikają bardzo szybko i trudne się im oprzeć :)

Drożdżówki z serem – przepis

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 dkg drożdży świeżych
1 całe jajko + 2 żółtka
50 g (1/4 kostki) rozpuszczonego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego

farsz

2 kostki białego sera
2 żółtka
cukier do smaku według upodobań

dodatkowo: można dodać dżem, konfiturę, krem czekoladowy, owoce świeże, bakalie – na to tylko macie ochotę :)

lukier

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody lub soku z cytryny

Drożdżówki z seremWykonanie:

Wykonanie naszych drożdżówek zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Świeże drożdżem rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż zaczym zacznie pracować. Jajko i dodatkowe żółtka rozbijamy, pozostałe mleko lekko podgrzewamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy zaczyn drożdżowy, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy (jest kleiste i gęste). Dodajemy przestudzone, roztopione masło i porządnie wyrabiamy. Masło spowoduje, że pójdzie o wiele łatwiej, bo ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczkę i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W czasie, gdy ciasto rośnie możemy przygotować farsz. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier do smaku (możemy dodać miód zamiast cukru) i żółtka. Jeśli mamy ochotę dodajemy wszelkie inne dodatki do nadzienia – na co przyjdzie nam ochota.

Gdy ciasto nam już ładwie wyrośnie, wyjmujemy je z misko na stolnicę/blat, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy delikatnie, aby powstał nam prostokąt. Każdy prostokąt smarujemy farszem i zawijamy do środka „na dwa” dłuższym bokiem prostokąta. Następnie kroimy każdy pas na mniejsze kawałki w poprzek. Każdy kawałek łapiemy z obu strony i lekko skręcamy w przeciwne strony. Tak przygotowane drożdżówki z serem układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie i trzeba zostawić między bułeczkami odstępy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut do podrośnięcia.

Nasze bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (na złoto).

Lukier przygotowujemy z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Dokładnie go wyrabiamy łyżką. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy cukru, jeśli za gęsty odrobinę wody.

Bułeczki lukrujemy, gdy są jeszcze dosyć ciepłe. Zajadamy popijając świeżym mlekiem lub pyszną, arymatyczną kawą. Idealne na śniadanie lub dla niezapowiedzianych gości. Drożdżówki z serem przechowujemy pod przykryciem. 3-go dnia nadal są pyszne i świeże, dłużej nie wiem – nigdy dłużej nie wytrzymały :)

Polecam i życzę smacznego.