Lubię kawę i eksperymenty smakowe z nią związane. Do kawy można dodawać naprawdę wiele rzeczy – od przypraw po owoce a nawet… warzywa. Tak! Warzywa! Zobaczcie przepis na dyniowe latte i koniecznie zróbcie je w domu. Bardzo przyjemny smak słodkiej dyni i intensywnych przypraw przywołuje zimowy i taki świąteczny klimat. Pychotka doskonała na poprawę humoru w te jesienne smutne dni.

Dyniowe latte – przepis

Składniki na 2 kawy:

150 ml mleka
50 ml mocnej kawy
2 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka brązowego cukru (lub więcej w zależności od upodobań)
cynamon
sproszkowany imbir
kardamon

Wykonanie:

Kawę zaparzamy wraz z cukrem i przyprawami. Do puree z dyni również dodajemy odrobinę cynamonu, imbiru i kardamonu. Po łyżce układamy na dnie szklanek. Powoli nalewamy kawę. Mleko lekko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem. Wlewamy powoli do kawy wraz z pianką. Posypujemy cynamonem. Możemy także udekorować bitą śmietaną.

Dyniowe latte to bardziej deser niż kawa – polecam delikatnie wszystko wymieszać, smaki się ładnie połączą. To pyszna słodka przekąska na popołudnie.

Smacznego.