I kolejny deser z truskawkami czyli eton mess. To klasyczny angielski deser złożony z truskawek (lub innych owoców), kremu z bitej śmietany i pokruszonej bezy. Lekki, słodki i uzależniający. A skoro sezon truskawkowy to kolejna okazja by zgrzeszyć. Polecam Wam ten deser dla niezapowiedzianych gości (robi się go 5 minut), albo szybki deser na fajną ogórdkowo-letnią imprezę. Ja się właśnie zajadam wielkim kubkiem eton mess i wcale nie liczę tych kalorii :)

Eton Mess – przepis

Składniki:

truskawki
200 ml śmietany 36%
małe bezy

Wykonanie:

Wykonanie tego deseru jest tak proste jak konstrukcja cepa. Śmietanę ubijamy (ja nie dodaję cukru bo bezy i truskawki są wystarczająco słodkie, ale można dodać np. łyżkę cukru pudru). Truskawki myjemy, z części usuwamy szypułki, kilka w całości zosyawiamy do dekoracji. Pozostałe kroimy dość drobno. Mieszamy z bitą śmietaną. Bezy kruszymy do kremu. Nakładamy do szklanek/pucharków/słoiczków i dekorujemy pozostawioanymi truskawkami. Koniec.

Eton mess to chyba najprostszy deser świata.

Smacznego.