Bataty jadam dość często, gdyż uwielbiam ich słodki smak. Są co prawda dość drogie, ale aktualnie dostępne cały rok. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na fanaberię. Z batatów najczęściej robię frytki lub kroję w drobną kostkę i piekę z ziołami i przyprawami. Są słodkie, chrupiące – takie połączenie ziemniaka z marchewką.  Nie próbowaliście batatów? Czas to nadrobić.

Tym razem coś bardziej efektownego z batatów, a mianowicie faszerowane bataty z boczkiem, serkiem i ziołami. Pyszności. Trochę to połączenie nietypowe – słodkie ziemniaki i serek z jabłkiem, do tego słony boczek i wyraziste przyprawy i zioła. Ale eksperyment w 100% udany. Polecam.

Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej i znane są jako słodkie ziemniaki, gdyż mają formę bulw. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Samo zdrowie.

Faszerowane bataty – przepis

Składniki:

2 bataty
100 g wędzonego boczku
serek twarogowy z jabłkiem
1 cebula
1/2 ostrej papryczki
olej
sól
pieprz
papryka wędzona ostra
świeże oregano lub tymianek
gałka muszkatołowa
szczypta kuminu
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Bataty myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (w zależności od wielkości batatów – sprawdzajmy miękkość patyczkiem). Studzimy, kroimy wzdłuż na połówki i małą łyżeczką wydrążamy miąższ, tworząc z batatów łódeczki. Na patelni na oleju smażymy cebulkę i boczek pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy miąższ batata i rozdrabniamy. Papryczkę chilli i zioła siekamy, dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy serek twarogowy z jabłkiem – to taki słodki serek do dostania m.in. w większych marketach, ja użyłam Almette Jabłko&Gruszka. Doprawiamy farsz przyprawami. Powinien być wyrazisty w smaku i pikantny. Słodycz ziemniaka i serka musimy przełamać słonością boczku i ostrością przypraw. Farsz nakładamy do wydrążonych łódeczek z batatów – z górką. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Po wyjęciu posypujemy jeszcze posiekanymi ziołami.

Ja moje faszerowane bataty podaję z sałatą lodową lub rzymską skropioną jogurtem naturalnym. Idealna kolacja na romantyczny wieczór – do tego prosta i efektowna.

Smacznego.