Figi z gorgonzolą jak sama nazwa wskazuje to przekąska dwuskładnikowa. Mega szybka przekąska na imprezę – ciekawa w smaku – słodko-słona. Robi się ją w mig – dosłownie 2-3 minut. Znika ze stołu jeszcze szybciej. Ostatnio zrobiłam figi z gorgonzolą jako przystawkę przed kolacją. Zanim przyniosłam kolację, przystawki już nie było. Mąż się dopadł i zniknęła. No cóż, fajnie że smakowało. Mam nadzieję, że wśród Was też znajdą się zwolennicy tej przekąski. Korzystajcie póki mamy sezon na figi.

Figi z gorgonzolą – przepis

Składniki:

świeże figi
gorgonzola

Wykonanie:

Figi myjemy, osuszamy i nakrawamy na krzyż od strony ogonka. Łapiemy figę od dołu i lekko ściskamy otwierając ją. Spinamy każdą figę wykałaczkami z dwóch stron, aby nam się nie rozjechała. Do każdej figi wkładamy kawałek gorgonzoli (można użyć też innego sera z pleśnią). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Figi z gorgonzolą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty (ser ma się lekko rozpuścić) i od razu podajemy na stół.

Figi z gorgonzolą i białe wino – świetna przystawka przed kolacją.

Smacznego.