Frytki z batatów
Prosicie w wiadomościach o więcej zdrowych przekąsek oraz przekąsek dla dzieci. Postaram się dodać więcej zdrowych przepisów. Na pierwszy ogień warzywna, wegańska przekąska także dla najmłodszych – frytki z batatów. Zdrowe bo pieczone w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. Słodkie ziemniaki mają ciekawy smak – takie połączenie ziemniaka i marchewki. O batatach pisałam co nieco przy równie ciekawym przepisie na faszerowane bataty – jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam.
Frytki z batatów – przepis
Składniki:
2 bataty
sól
oliwa
opcjonalnie: słodka papryka w proszku, dowolne zioła
Wykonanie:
Bataty obieramy ze skórki. Myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki (jak na frytki). Obtaczamy w łyżeczce oliwy, opcjonalnie posypujemy ziołami lub papryką w proszku. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (z termoobiegiem) około 25-30 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika oraz grubości naszych frytek). Na koniec posypujemy solą. Frytki z batatów powinny być lekko chrupiące i miękkie w środku.
Smacznego.
No i pięknie! Frytki z batatów to świetny przykład na zastąpienie niezdrowych fast foodów czymś zdrowym
I to w dodatku nie smażone w grubej warstwie oleju, a pieczone w piekarniku. Zdrowy fast food, to coś co obecnie zyskuje na popularności i dociera do świadomości społeczeństwa. I bardzo dobrze! Czekam aż tego typu frytki pojawią się w McDonaldzie 😉