Gazpacho to klasyczny hiszpański chłodnik, którego bazą są pyszne i soczyste pomidory. W połączeniu z innymi warzywami i dobrej jakości oliwą otrzymujemy kremową zupę na zimno, idealną na letnie przyjęcie. Gazpacho robi się szybko, jest bardzo orzeźwiające i pyszne. Idealna przekąska dla wegan i wegetarian.

Gazpacho – przepis

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów (użyłam Limy)
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
pół niedużej cebuli
4 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 kromki chleba bez skórki (pszenny)
sól, pieprz

Wykonanie:

Chleb kruszymy na mniejsze kawałki (możemy go namoczyć w wodzie, ale nie jest to konieczne). Pomidory kroimy w ćwiartki, wycinamy twarde części i usuwamy płynny miąższ (można zostawić, ja wolę gładkie gazpacho, bez pestek). Paprykę wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do robota kuchennego wkładamy paprykę, pomidory, pokruszony chleb, czosnek, cebulę i oliwę i miksujemy na gładki krem. W zależności od konsystencji i gęstości gazpacho możemy dodać trochę wody. Doprawiamy zupę cukrem, octem winnym, solą i pieprzem. Jeśli lubimy bardziej pikantny smak możemy dodać chili lub inną ostrą papryczkę.

Gazpacho chłodzimy w lodówce i podajemy na stół (ja podaję w malutkich buteleczkach takich „na raz” lub w szklaneczkach). Gazpacho przed podaniem możemy udekorować i dodatkowo doprawić świeżymi ziołami – np. bazylią lub oregano – świetnie pasują do pomidorów.

Smacznego.