„Kukurydza gotowana, i dla pani i dla pana :)”. Pewnie wielu z Was kojarzy się z polskimi plażami i wakacjami. Mi także. Wiadomo – jak wakacje to i kukurydza najlepsza. Dla niektórych wakacje skończyły się kilka dni temu, więc koniecznie trzeba zachować zapachy i smaki wakacyjne jak najdłużej. Dziś na stole grillowane kukurydze z masłem ziołowo-czosnkowym i chilli. Słodkie, chrupiące, lekko pikantne. No po prostu pyszności. Lato zamknięte w tych ślicznych małych ziarenkach.

Grillowane kukurydze z masłem ziołowo-czosnkowym – przepis

Składniki:

kolby kukurydzy słodkiej
miękkie masło
czosnek
natka pietruszki
płatki chilli
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

Kukurydze musimy oczyścić z włókien. Następnie kroimy je na grube plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Układamy kukurydzę i grillujemy ze wszystkich stron. Może się lekko poprzypalać.

Miękkie masło mieszamy z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i płatkami chilli. Masłem smarujemy kukurydze w trakcie grillowania, a pozostałe zostawiamy jako dodatek do naszej kukurydzy.

Grillowane kukurydze z masłem ziołowo-czosnkowym podajemy od razu po przygotowaniu. To bardzo szybka przekąska.

Smacznego.