Sezon szparagowy w pełni. Zupa szparagowa, jajecznica ze szparagami, szparagi soute czy też pyszne grilowane szparagi w boczku to tylko kilka obowiązkowych pozycji w szparagowym menu. Dziś na tapecie grilowane zielone szparagi z chrupiącym boczkiem.

Grilowane szparagi w boczku – przepis

Składniki:

pęczek zielonych szparagów (najsmaczniej według mnie są szparagi cieniutkie)
cienkie plastry wędzonego boczku (ilość zgodna z ilością szparagów)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda

Wykonanie:

W dużym garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Szparagi umyć, odkroić lub oderwać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie musimy obierać. Wrzucamy szparagi do wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu al dente (około 10 minut). Szparagi odsączamy i lekko studzimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku i ukladamy na tacce do grilowania.

Przygotowujemy grilla i kładziemy tackę ze szparagami w boczku. Grilujemy kilka minut z każdej strony aby boczek się przyrumienił. Gotowe grilowane szparagi w boczku podajemy samodzielnie lub jako dodatek np. do młodych ziemniaczków z koperkiem i do jajka sadzonego. Świetne także ze stekiem.

Smacznego.