Grissini z szynką to pyszne paluchy drożdżowe owinięte plasterkami szynki parmeńskiej. Doskonała przekąska do dipów i sosów. Przygotowuje je się ekspresowo a entuzjaści zawsze się znajdą. Oczywiście możemy pokusić się o kupienie gotowych paluszków grissini, ale ich koszt jest spory – od kilku do kilkunastu złotych za paczkę. A przecież łatwo je zrobić samodzielnie i nie dość, że są pyszniejsze to jeszcze wiemy co tak naprawdę się w nich znajduje. Do dzieła.

Grissini z szynką – przepis

Składniki:

porcja ciasta jak na paluchy chlebowe (przepis tutaj)
szynka parmeńska – kilka plasterków cieniutko pokrojonej szynki  (poproście o pokrojenie w sklepie, gdyż jest ona dość twarda i w domu samemu ciężko bez krajalnicy pokroić w odpowiedniej grubości plasterki lub kupcie pakowaną w plasterkach)

opcjonalnie: świeża rukola

Wykonanie:

Co tu dużo pisać – uformowane wałeczki z ciasta drożdżowego pieczemy zgodnie z przepisem na paluchy chlebowe, studzimy a następnie owijamy paseczkami szynki parmeńskiej. Do środka możemy dodać także po listku rukoli – będzie jeszcze lepsze, a zielony kolor doda urody naszej przekąsce.

Ot cała filozofia 😉 Starajmy się, aby wałeczki były w miarę równe i jak najcieńsze – jeszcze urosną. Chyba, że macie ochotę na grubsze paluchy – zróbcie takie na jakie macie ochotę.

Polecam jako dodatek sos czosnkowy, chociaż grissini z szynką są równie wyśmienite z sosem chili lub curry.

Smacznego.