Gruszki w cieście francuskim to śliczne, lekkie i puszyste poduszeczki – lekko wytrawne, lekko słodkawe. Idealne do kieliszka białego wina. Znakomita przekąska dla niespodziewanych gości lub jako wykwintna przystawka na przyjęcie.

Gruszki w cieście francuskim – przepis

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2 dojrzałe gruszki
4 orzechy włoskie
100 g ricotty
2 łyżki miodu

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ( z 1 opakowania powinniśmy otrzymać 8 kwadratów). Gruszkę dokładnie umyć i razem ze skórką i nasionami pokroić wzdłuż na plastry około 5-10 mm (w zależności od miekkości gruszki). Na środku każdego kwadratu ułożyć plaster gruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec aż ciasto się zezłoci.

Orzechy włoskie rozkruszyć na różnej wielkości kawałki. Podprażyć na suchej patelni.

Po upieczeniu gruszki w cieście francuskim posypać orzechami włoskimi, dodać na każdą poduszeczkę po 2 łyżeczki ricotty. Całość polać delikatnie miodem przy pomocy małej łyżeczki.

Przekąska gotowa.

Smacznego.